Ožiljci

Problem ožiljka

Naša koža često je izložena riziku nastanka vanjskih ozljeda (opekline, posjekotine, operativni zahvati ili posljedice nakon akni u pubertetu). Općenito vrijedi pravilo da svaka od navedenih trauma zacjeljuje nekom vrstom ožiljka.


Jednom kada je formiran, ožiljak ostaje trajan, ali se može učiniti manje vidljivim ili kirurški korigirati kako bi bio manje uočljiv.


Ukoliko je ožiljak vidljiv i istaknut na licu ili blizu oka, usta ili nosa, svakako treba razmišljati o njegovom uklanjanju ili prikrivanju.

Treba istaknuti da ne postoji idealna tehnika ili način da se ožiljak ukloni u cijelosti. Osnovni cilj liječenja jest poboljšanje izgleda ožiljka njegovim prikirivanjem, promjenom smjera u odnosu na površinu kože i dovođenjem u razinu kože (ukoliko strši iznad ili je ispod površine).

da2db3c164ff5

Konzultacija

Neki ožiljci neprihvaljivi su zbog izloženosti pogledu, dok drugi postaju vidljivi govorom, smijanjem ili drugim pokretima lica. Boja i tip kože, dob i način cijeljenja rane važni su faktori za diskusiju prije operacije, kao i vrijeme odabira operacije. Neki kirurzi ne savjetuju operativni zahvat čak i do godine dana nakon stvaranja ožiljka. To vrijeme potrebno je da bi se završio prirodni proces cijeljenja. Čest je slučaj da ožiljak koji u početku ne izgleda zadovoljavajuće na kraju poprimi sasvim prihvatljiv oblik.

Različiti tipovi ožiljaka zahtijevaju različit pristup u liječenju. Naprimjer, teške opekotine uzrokuju tvrde ožiljke koji često cijele sa kontrakturama, a mišići i tetive koji se nalaze ispod kože bivaju zahvaćeni procesom cijeljenja i kontrakcijom (stezanjem).


Keloidi su ožiljci koji nastaju pretjeranim stvaranjem kolagenih vezivnih niti nakon završetka cijeljenja. Takvi ožiljci obično nastaju kao izrasline na mjestu početnog ožiljka. Hipertrofični ožiljci, za razliku od keloida, ne prelaze granicu područja ožiljka nego postaju debeli, iznad razine kože.


Doživljaj značajnosti ožiljka na licu ili vratu vrlo je individualan i različit. Katkada za postizanje maksimalnog učinka terapije može biti potrebno više od jedne procedure, ili više od jedne tehnike.