Otoplastika - plastična kirurgija uške

Vjerojatno niti jedna tjelesna mana nije prikladnija za plastičnu korekciju više od odstojećih (klempavih) uški. Najčešći kandidati za otoplastiku su djeca, ali operacije se izvode i u starijoj dobi kada uške dostignu konačnu veličinu, što je oko 5 - 6 godine života. Čak i kod relativno manjih deformiteta uški, posljedično može doći do narušenog samopouzdanja djeteta i lošijoj adaptaciji u školi. U odraslih ova operacija također ima važan psihološki utjecaj. Često se ističe želja za promjenom frizure koja neće više morati prekrivati odstojeće uške. Što se tiče mogućnosti operacije, ona se ne sastoji samo od vraćanja uške u normalni položaj već je moguće i njeno oblikovanje ili smanjivanje.

Važno je naglasiti da otoplastikom ne možemo oštetiti sluh. Također je bitno da uspješna operacija podrazumijeva uške koje su proporcionalne veličini i obliku lica i glave.

da2db3c180ff3

Konzultacija

Kada odlučuju o operaciji, roditelji moraju biti sigurni da svome djetetu žele najbolje. Kao što je pozitivan stav prema svakoj plastičnoj operaciji bitan, isto je naročito važno kada se radi o dječjoj ili adolescentnoj dobi. Konzultacija sa operaterom prije operacije pomaže roditeljima da bi procijenili što je za njihovo dijete najprikladnije, kako u fizičkom smislu tako i psihološki.

Pravo vrijeme pristupanja operativnom zahvatu jednako je važan detalj.


Otoplastika u ranoj dječjoj dobi najpoželjnije je vrijeme iz nekoliko razloga: hrskavica je najmekša te je zbog toga najprikladnija za oblikovanje i drugo, dijete će imati najveću psihološku korist od estetskog poboljšanja izgleda uške. Odrasli kandidati za otoplastiku trebaju znati da uške u starijoj dobi pokazuju drugačije karakteristike od dječje uške i imaju manji kapacitet remodeliranja.


Tijekom konzultacije operater će pregledati sve strukture uške i sa vama razmotriti mogućnosti korekcije. Čak i ako su uške samo odstojeće, bez drugih deformiteta, vjerojatno će biti potrebno operaciju učiniti obostrano da bi se postigao maksimalni učinak i simetrija. Uobičajeno je da se operacija radi u općoj anesteziji za manju djecu, a u lokalnoj anesteziji sa sedacijom kod veće djece i odraslih pacijenata. Tipična operacija na obje uške traje oko 1,5-2 sata.