Liposukcija

Liposukcija (poznata i kao lipoplastika) zahvat je kojim se uklanja višak masnih naslaga, smanjuje volumen i oblikuje tretirana regija da bi se poboljšale konture i proporcije tijela.

Problem

Neproporcionalne konture pojedinih dijelova tijela mogu nastati zbog lokaliziranih depozita masnog tkiva. Unatoč zadovoljavajućem općem zdravlju i razumnoj razini tjelesne aktivnosti, nije moguće djelovati na uklanjanje opisanih promjena. Navedene promjene mogu biti i rezultat obiteljske sklonosti određenim poremećajima metabolizma (za razliku od najčešćih razloga - pretjerane tjelesne težine i fizičke neaktivnosti).

Tehnike liposukcije pomažu smanjivanju lokaliziranih masnih nakupina u različitim regijama tijela (bedra, kukovi i stražnjica, trbuh i pojas, nadlaktice, leđa, prsa, koljena, obrazi, brada i vrat). U nekim slučajevima liposukcija se provodi kao zasebna procedura, a katkada kao dodatni zahvat (uz facelift ili redukciju dojki).


Treba naglasiti da liposukcija nije zahvat za liječenje debljine ili nadomjesna „terapija“ za pravilni dijetni režim ili fizičku neaktivnost. Također, ne utječe na poboljšanje stanja celulita ili drugih različitih promjena na koži.


Idealni kandidat

Najpogodniji kandidati su odrasle osobe koje su unutar 30 % od idealne težine, sa čvrstom elastičnom kožom i dobrim mišićnim tonusom, bez neke teže bolesti, nepušači. Međutim, niti pravilan izbor kandidata ne može biti važniji od pažljivog pridržavanja uputa vašeg operatera.

Konzultacija

Nužna je pažljiva procjena vašeg cjelokupnog zdravlja, a sve u cilju kako bi se smanjili eventualni rizici. Važan je podatak o alergijama, upotreba lijekova, vitamina, biljnih preparata, alkohola, cigareta, kao i iskustva sa prethodnim operacijama.


Često se savjetuje prestanak uzimanja preparata poput aspirina, protuupalnih lijekova ili biljnih preparata (jer svi mogu povećati rizik krvarenja tijekom ili nakon operacije).


 

Vaš operater može zatražiti opći medicinski internistički pregled, različite laboratorijske testove, a također zatražiti da započnete uzimati određene lijekove ili korigirate vašu redovnu terapiju (ukoliko postoji). Poželjno je da prestanete pušiti određeno vrijeme prije operacije.