Hrkanje i poremećaj spavanja - mogućnosti korekcije

Hrkanje i poremećaj spavanja

Ako vam se tijekom spavanja pojavljuje poremećaj disanja uz hrkanje, koji može i ne mora biti popraćen kratkotrajnim prestankom disanja - vjerojatno imate poremećaj koji se stručnim jezikom zove Opstruktivni Sleep Apnea Sindrom (skraćeno OSAS) ili Opstruktivni Sleep Apnea Hypopnea Sindrom (OSAHS). Takav poremećaj neugodan je za osobe koje spavaju uz vas, ali još je neugodniji za vas zbog posljedica koje nastaju nakon višegodišnjih prestanaka disanja u snu i posljedičnog nedostatka kisika (hipoksija). Te posljedice mogu biti i u vidu smetnji srčanog ritma i povišenog krvnog tlaka. 


Neki od simptoma ovog poremećaja (jutarnji umor, neispavanost, cjelodnevna pospanost, pad koncentracije) mogu biti opasni i neugodni za vozače, posebno profesionalne, i sve one čiji posao zahtijeva apsolutnu budnost i pažnju.


Hrkanje je najčešće prvi razlog zbog kojeg pacijent dolazi, ali često postoje i druge smetnje, najčešće jutarnji umor i neispavanost, ponekad i cjelodnevna pospanost, pad koncentracije, a katkad i učestalo noćno mokrenje (enureza). Korisni podaci mogu se dobiti i od bliske osobe koja spava s pacijentom, uz najčešći prigovor da obitelj trpi zbog nesnosne buke. Neki pacijenti dolaze na konzultaciju radi kirurškog zahvata da bi poboljšali već započeto liječenje CPAP maskom (Continuous Positive Airway Pressure).

Brojni pacijenti s opstruktivnom sleep apneom imaju višak tjelesne mase koju je uputno smanjiti, a ako su pušači, savjetujemo im da prestanu pušiti, jednako kao i s konzumiranjem alkohola. To su sve rizični faktori koji pogoršavaju stanje apneje i ugrožavaju učinak liječenja.