Facelift - estetska kirurgija lica i vrata

Što se dešava sa licem procesom starenja?

Prolaskom godina dolazi do prirodnog procesa opuštanja kože na licu i vratu, kao i drugim regijama našeg tijela. Oko rubova očiju pojavljuju se karakteristične nježne linije bora. Prisutne vodoravne linije kože čela koje zamjećujemo u mladosti, vremenom se produbljuju i postaju vidljivije kao brazde. Oko brade dolazi do karakterističnih promjena, neravnina i nabora, sve do stvaranja upadljivog podbratka. Sa prednje strane vrata uočavamo okomite linije koje čine nabore lako uočljive na koži.

Zašto nastaju promjene?

Svim opisanim promjenama, kao i onim drugima koje nisu ovdje navedene, upravlja naše nasljeđe (genetika), navike stečene tijekom života, sveprisutna gravitacijska sila, a također i neizbježne posljedice izazvane sunčevim zračenjem.

 

da2db3c178ff4

Kada i kako razmišljati o faceliftu?

Sve mnogobrojnija populacija srednje i starije životne dobi pridonosi činjenici da je facelift procedura sve češće tražena među kirurškim zahvatima na glavi i vratu. Facelift operacija katkada se provodi na pacijentima u njihovim 30-im godinama, ali treba istaći da se uspješne operacije rade i na pacijentima u 70-ima.


Uvijek valja imati na umu da facelift ne može zaustaviti proces starenja niti može vratiti biološki sat unatrag. Ono što može učiniti jest da pripomogne održati zdrav i pomlađen izgled licu.


Konzultacija

Osnovni preduvjet uspjeha predstavljaju dobro opće zdravlje pacijenta i poznavanje temeljnih informacija o zahvatu. Pri tome, dobro razumijevanje ograničenja facelifta ključna je pretpostavka, a psihološka stabilnost pacijenta vrlo važna. Idealan facelift ne postoji - cilj operacije treba biti poboljšanje cjelokupnog izgleda lica i vrata. Važne činjenice, poput tipa kože i njene elastičnosti, individualna sklonost cijeljenju rana, osobitosti koštanih struktura glave, kao i realan pozitivan pristup operaciji trebaju biti raspravljeni tijekom razgovora sa vašim operaterom. Svakako treba razjasniti da li ukupni efekt može biti još bolji eventualnim dodatnim procedurama na bradi i vratu (npr. liposukcijom lica i vrata) kako bi se uklonio suvišak masnog tkiva. Ako postoji nekoliko zona na licu ili vratu koje zahtijevaju zasebnu korekciju, dolazi u obzir nekoliko odvojenih procedura da bi se postigao maksimalni učinak (lifting obrva ili čela, srednjeg dijela lica ili blefaroplastika).

Izbor kvalificiranog plastičnog kirurga glave i vrata od velike je važnosti. Tijekom preliminarne konzultacije kirurg će pažljivo pregledati strukturu vašeg lica, kvalitetu kože, njenu boju i elastičnost. Prije operacije učiniti će se fotografiranje, a operater uzeti će detaljnu anamnezu i medicinske podatke baš kao da se nalazite u bolnici i spremate za bilo koji drugi operativni zahvat, kao i procijeniti vaše mentalno zdravlje i emocionalni odnos prema operaciji. Nužno je otkriti postojanje individualnih rizika poput visokog krvnog tlaka, sklonosti stvaranja ožiljaka, pušenja ili poremećaja zgrušavanja krvi.