Dermabrazija

Dermabrazija spada u još jednu metodu fine “obrade” površinskih slojeva kože. Njome najčešće popravljamo izgled kože lica promijenjene ožiljcima (kirurškim ili traumatskim, posljedice akni), tetovažama ili površinskim borama, najčešće kao posljedice prekomjernog izlaganja suncu. Ponekad može biti i metoda izbora za prekancerozne tvorbe na koži (keratoze). Ovim tretmanom zaglađujemo oštre rubove površinskih neravnina, dajući koži mekaniji izgled.

Dermabrazija se može učiniti na manjim površinama ili na cijelom licu, kao samostalan zahvat ili u sklopu neke druge procedure (facelift, kirurška revizija ožiljka ili kemijski piling).

Najvažniji faktori prilikom odabira kandidata su tip i boja kože, tj. stupanj pigmentacije. Potrebna je pažnja kod pacijenata sa aktivnim stadijem akni, promjena uzrokovane medicinskim zračenjem ili već ranije učinjenim kemijskim pilingom.

Procedura

Dermabrazija se izvodi u lokalnoj anesteziji, uz mogućnost kombiniranja sa sedativom. Trajanje procedure ovisi o tipu i površini tretirane promjene. Moguće je i da se postupakizvede u nekoliko seansi. Tehnički govoreći, dermabrazija se sastoji od uklanjanja površnih slojeva kože sa dijamantnim svrdlom (frezom). Abrazivna procedura traje sve dok operater ne dosegne sigurnu razinu dubine u koži na kojoj se ožiljak illi tretirane bore ne vide.

da2db3c164ff8

Postoperativna njega i mjere opreza

Neposredno nakon zahvata koža bude crvena i otečena, prisutno je peckanje ili lokalizirani bolovi, a može doći i do nelagode prilikom govora ili žvakanja. Otekline nestaju u prvih tjedan dana. Eventualno prisutna krasta otpadne u trenutku nastanka novog ružičastog čvrstog sloja kože, što predstavlja znak nesmetanog cijeljenja. U slučaju izraženijeg svrbeža i peckanja, vaš operater može preporučiti neku od masti za olakšanje sipmtoma. Za muškarce se preporuča upotreba električnog brijača neko vrijeme nakon zahvata.

Koža u prvih nekoliko tjedana poprima svjetloružičastu boju, a u tom razdoblju potrebne su neke mjere opreza. Najmanje dva tjedna od zahvata ne preporučuje se nikakva aktivnost koja može rezultirati udarcem u lice. Aktivniji sport, naročito sa loptom, treba se izbjegavati 4-6 tjedana. Potrebno je izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu i vjetru, kao i kupanje u kloriranoj vodi najmanje 4 tjedna (bazeni). Nakon cca mjesec dana mogu se konzumirati alokoholna pića bez opasnosti od razvoja crvenila kože.

U kasnijem razdoblju razvoja novog pigmenta u koži (6-12 mjeseci) nužne su mjere zaštite od sunca. Kada dođe do potpune pigmentacije, boja tretirane zone bi trebala biti ista ili vrlo slična okolnoj koži i jedva zamjetljiva.